Valikko

Alkuperätodistus

EY:N YLEINEN ALKUPERÄTODISTUS

Tavaran maahantuonnin edellytyksenä on eräissä maissa ns. alkuperätodistuksen esittäminen. Alkuperätodistuksen tarkoitus on yksinomaan osoittaa tavaroiden alkuperä, jotta voidaan toimia tullaus- tai kaupallisten vaatimusten mukaisesti (esim. remburssien avaaminen). Tiedot eri maissa vaadittavista alkuperätodistuksista saa Finpron julkaisemasta "Laivauskäsikirjasta".

Kauppakamarin myöntämä alkuperätodistus on määrämuotoinen lomake, jota käytetään Euroopan yhteisön ja kolmansien maiden välisessä kaupassa.

 
E-VIENTIASIAKIRJAT – SÄHKÖINEN ASIOINTIPALVELU ULKOMAANKAUPAN ASIAKIRJOILLE

Tampereen kauppakamari siirtyi vuonna 2013 alussa käyttämään sähköistä e-Vientiasiakirjat -palvelua, jonka kautta voi hakea vahvistusta myös alkuperätodistuksille.

Vahvistettavat asiakirjat lähetetään palvelun kautta kauppakamarille, missä ne leimataan sähköisesti ja lähetetään taas palvelun kautta takaisin asiakkaalle. Alkuperätodistukset voi tulostaa itse leimattuina ja palvelu mahdollistaakin asiakirjojen nopean käsittelyn - asiakirjoja ei tarvitse enää lähettää postissa tai tulla leimauttamaan kauppakamarille. Sähköistä palvelua varten tarvittavia alkuperätodistuslomakkeita saa tilata kauppakamarista.

e-Vientiasiakirja-palvelu toimii osoitteessa www.e-vientiasiakirjat.fi. Palvelu vaatii rekisteröitymisen. Alla olevassa liitteessä on ohjeet rekisteröitymistä ja käyttöönottoa varten.


ASIAKIRJOJEN KÄSINLEIMAAMINEN KAUPPAKAMARISSA

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköistä e-vientiasiakirjat -palvelua, voi asiakirjat tulla leimauttamaan Tampereen kauppakamarin toimistossa. Kauppakamarin punainen arkistokopiokappale tulee olla allekirjoitettu.

Tutustu alkuperätodistuksen käyttö- ja täyttöohjeisiin, ennen kuin täytät alla olevan hakemuslomakkeen. Alla olevasta linkistä voit tulostaa itsellesi yksityiskohtaiset ohjeet, miten ja milloin alkuperätodistusta käytetään ja miten lomakkeet täytetään.

Voit kopioida itsellesi alkuperätodistuslomakkeen pohjan. Täytä lomake ja tulosta se kauppakamarista saadulle numeroidulle alkuperätodistuslomakkeelle. Allekirjoita hakemuslomake. Toimita todistus kauppakamariin leimattavaksi.

Alkuperätodistuslomakkeita saa tilata kauppakamarista kahtena kieliversiona: englanti - ranska - espanja ja englanti - ranska - arabia.

Lisätietoa alkuperätodistuksesta

Hinnasto

Suomen tulli

Lisätietoja:
Tampereen kauppakamari, Kalevantie 2 D, 5.krs, 33100 Tampere
puh./tel (03) 230 0555

asiakirjat(at)tampereenkauppakamari.fi