Valikko

Ulkomaankaupan asiakirjat

Eräät maat vaativat asiakirjojen laillistamisen ja/tai vahvistamisen. Laillistaminen tarkoittaa kyseisen maan konsulaatin tai muun diplomaattisen edustuston suorittamaa toimenpidettä, vahvistaminen puolestaan kauppakamarin suorittamaa toimenpidettä.

Vahvistaessaan asiakirjan kauppakamari vakuuttaa, että asiakirjasta ilmenevät seikat ovat todenmukaisia. Asiakirjoissa esiintyvistä tiedoista on aina esitettävä sellaiset selvitykset, että kauppakamari voi vakuuttua tietojen oikeellisuudesta.

Yleisimpiä kauppakamarissa vahvistettavia ulkomaankaupan asiakirjoja ovat alkuperätodistukset, kauppalaskut, pakkausluettelot, erilaiset todistukset jne.

Kauppakamarin asema erilaisten asiakirjojen myöntäjänä ja vahvistajana on tunnustettu. Kauppakamarit kuuluvat maailmanlaajuiseen organisaatioon, johon luotetaan kaikkialla maailmassa. Kauppakamarin viranomaispalveluina käsitellään muun muassa ulkomaankaupassa tarvittavat ATA carnet -tulliasiakirja, CPD/China-Taiwan Carnet, Euroopan yhteisön yleinen alkuperätodistus, kauppalaskut, suositukset vientiyrityksille, Full Confidence -todistukset, Force Majeure -todistukset ynnä muut erityistodistukset.
 

E-VIENTIASIAKIRJAT – SÄHKÖINEN ASIOINTIPALVELU ULKOMAANKAUPAN ASIAKIRJOILLE

Vahvistettavat asiakirjat lähetetään palvelun kautta kauppakamarille, missä ne leimataan sähköisesti ja lähetetään taas palvelun kautta takaisin asiakkaalle. Alkuperätodistukset ja muut vahvistettavat dokumentit voi tulostaa itse leimattuina ja palvelu mahdollistaakin asiakirjojen nopean käsittelyn - asiakirjoja ei tarvitse enää lähettää postissa tai tulla leimauttamaan kauppakamarille. Sähköistä palvelua varten tarvittavia alkuperätodistuslomakkeita saa tilata kauppakamarista.

e-Vientiasiakirja-palvelu toimii osoitteessa www.e-vientiasiakirjat.fi. Palvelu vaatii rekisteröitymisen. Alla olevassa liitteessä on ohjeet rekisteröitymistä ja käyttöönottoa varten.


ASIAKIRJOJEN KÄSINLEIMAAMINEN KAUPPAKAMARISSA

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköistä e-vientiasiakirjat -palvelua, voi asiakirjat tulla leimauttamaan Tampereen kauppakamarin toimistossa. Kauppalaskun luotettavuuden takaamiseksi pitää kauppalaskun siinä kappaleessa, joka jätetään kauppakamariin arkistoitavaksi, olla myyjän sitova allekirjoitus. Myös muista vahvistettavista asiakirjoista täytyy jäädä allekirjoitettu kopio kauppakamariin.

Lisätietoja:
Tampereen kauppakamari, Kalevantie 2 D, 5.krs, 33100 Tampere
puh./tel (03) 230 0555

asiakirjat(at)tampereenkauppakamari.fi